Més conflictes en les comunitats de veïns pels ascensors

La llei actual diu que una persona amb discapacitat o un major de 70 anys pot sol·licitar que es realitzin obres a l’edifici en el qual viu o en el qual treballa perquè sigui accessible i així poder entrar i sortir sense problemes. En alguns casos aquestes reformes suposen instal·lar un ascensor i el conflicte sorgeix perquè els altres veïns es neguen a pagar la seva instal·lació.
Des de Apamex han detectat un increment de les sol·licituds per fer aquest tipus d’obres a la ciutat i també dels conflictes que deslliguen dins de les comunitats de vecinos.en molts casos, expliquen, les persones amb discapacitat acudeixen a ells per assessorar-se.
El dubte més repetit és qui ha de pagar l’obra. Des de Apamex expliquen que la Llei de Propietat Horitzontal va ser modificada en 2013 i especifica la forma de fer-ho en el seu article 10. Per a això cal tenir en compte quants veïns hi ha i quant paguen de comunitat. Es multiplica el que paga un veí en un any pel nombre de pisos. Tot aquest import ha d’anar destinat a l’obra d’accessibilitat en forma de vessa. Si el cost supera aquest import, ho assumeix el que ha sol·licitat l’obra.
Per exemple, si 20 veïns paguen 30 euros cada mes de comunitat, suposa 7.200 a l’any. Haurien d’assumir una vessa per aquest import. Un ascensor, això sí, costa més, però el sol·licitant no té per què assumir la diferència. Pot demanar que es financi en diversos anys. Des de Apamex expliquen que el Ministeri de Foment recolza que les obres es financin en diversos anys i recomanen, als interessats, que convoquin una reunió de la comunitat per iniciar aquests tràmits.